De beste checklist voor technische SEO optimalisatie 2023

4.9

/5

4.9/5

Google

Als ervaren SEO en copywriter zijn we ons bewust van de vele factoren die van invloed zijn op zoekmachine-optimalisatie waaronder technische seo. We begrijpen dat kwaliteit van content slechts één factor is, maar we zijn vastbesloten om u te voorzien van de beste kwaliteit content die mogelijk is. Onze missie is om je te helpen jouw website te laten opvallen en te laten concurreren met andere websites.

In deze blogpost bespreken we een aantal belangrijke punten van technische SEO die van cruciaal belang zijn voor je website. We bespreken onderwerpen als website snelheid, mobiele vriendelijkheid, website structuur en meer. Door deze technische SEO punten te optimaliseren, kun je je website verbeteren en hoger laten ranken in Google. Liever ons het werk laten doen, geen probleem. Wij voeren geheel gratis een website audit uit op jouw website.

Snelheid van de website

Een van de belangrijkste aspecten van technische SEO is de snelheid van je website. Een snelle website is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor zoekmachine-optimalisatie. Google houdt van snelle websites en geeft deze een hogere ranking. Er zijn verschillende gratis tools om de snelheid van jouw website te checken. Wij raden jou deze aan: pagespeed. De snelheid van jouw website is afhankelijk van heel veel punten. Onderstaand vind je een paar punten die direct jouw website snelheid boosten.

Checklist website snelheid verbeteren:

 • Optimaliseer afbeeldingen en gebruik afbeeldingscompressie om de laadtijd te versnellen.
  Je kan afbeeldingen zelf optimaliseren via bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Canva. Maar je kan dit ook overlaten aan plugins zoals: Optimole of Imagify. Beide plugins zijn gratis. Let altijd wel op dat de meer plugins je installeert des langzamere je website kan worden.
 • Gebruik caching en een Content Delivery Network (CDN) om de laadtijd te versnellen.
  Onze favoriete gratis caching plugins: W3 Total Cache & LiteSpeed Cache
 • Gebruik AMP (Accelerated Mobile Pages) voor mobiele apparaten. Je herkent website die AMP geschikt zijn door de bliksemschicht naast de website in google. AMP is alleen niet geschikt voor alle website builders in wordpress of je moet de betaalde versie nemen.

Mobiele vriendelijkheid

Een andere belangrijke factor in technische SEO is de mobiele vriendelijkheid van uw website. Met het groeiende aantal mobiele gebruikers is het essentieel dat uw website goed presteert op mobiele apparaten. in 2023 is het aantal bezoekers wat uw website via de telefoon bezoekt al gauw tussen de 50-70% afhangend van uw branche. Als uw website niet mobielvriendelijk is, kan dit leiden tot een lagere ranking in zoekmachines.

Laat uw website snel genoeg?

Bijna de helft van alle bezoekers verlaat een mobiele website als de pagina’s niet binnen 3 seconden worden geladen. Het is daarom van groot belang om de laadtijd (de tijd totdat een webpagina op uw scherm wordt weergegeven) te minimaliseren, zodat bezoekers snel en gemakkelijk op uw website kunnen navigeren. Ook dit kunt u testen via de volgende gratis tool: pagespeed

pagespeed gratis technische seo audit

Is het makkelijk navigeren op uw website?

Op een kleiner scherm kan het voor bezoekers lastiger zijn om te vinden wat ze zoeken. Hoe meer tijd bezoekers kwijt zijn aan het zoeken en inzoomen om informatie te vinden, hoe groter de kans dat ze gefrustreerd raken en uw website verlaten. Kijk hiernaar goed naar je eigen gedrag als je website bezoekt. zelf heb ik al snel dat indien het te lang bezig ben met zoeken naar wat ik nodig heb ik terug naar Google ga en de volgende website maar pak. Dit moet natuurlijk niet gebeuren. Maak het daarom makkelijk voor bezoekers om te vinden wat ze zoeken. Dit kan je al doen door je sitemenu te vereenvoudigen en ervoor te zorgen dat alles goed zichtbaar en leesbaar is, zonder dat de gebruiker hoeft in te zoomen. Let hierbij ook op de grote van afbeeldingen.

Is het makkelijk om actie te ondernemen op uw website?

Bezoekers van uw mobiele website moeten eenvoudig en snel de veelvoorkomende taken kunnen uitvoeren, zoals contact met u opnemen, een product zoeken of een aankoop doen. Minimaliseer daarom het aantal stappen dat nodig is om een formulier in te vullen of iets aan te schaffen, zodat bezoekers makkelijk actie kunnen ondernemen op je website. Het is net als in een winkel, als je weet wat je wilt hebben wil je dit snel pakken, afrekenen en naar huis. Staat er een te lange rij bij de kassa, dan ga je al gauw denken” Ik kom later wel terug”. Maar soms vergeet je het ook of bestel je het toch maar ergens online. Dit geldt ook voor je online onderneming. Hoe makkelijker het is voor je klanten om de actie te ondernemen die ze willen doen des te beter.

In het kort en checklist:

 • Zorg ervoor dat uw website responsive design heeft en goed presteert op mobiele apparaten
 • Implementeer de viewport tag om de mobiele weergave te optimaliseren
 • Zorg ervoor dat alle inhoud en functionaliteit beschikbaar is op mobiele apparaten

Website structuur voor technische seo

Een andere belangrijke factor in technische SEO is de website structuur. Een goede website structuur kan helpen bij het crawlen en indexeren van uw website door zoekmachines. Een slechte website structuur kan leiden tot fouten en problemen met de ranking in zoekmachines.

Om ervoor te zorgen dat uw website structuur goed is, kunt u gebruik maken van breadcrumbs, interne links en een duidelijke URL structuur. Door deze stappen te nemen, kunt u uw website structureren en de ranking in zoekmachines verbeteren.

Checklist website structuur:

 • Gebruik breadcrumbs om de gebruikersnavigatie te verbeteren
 • Zorg voor een duidelijke URL structuur en maak gebruik van submappen in plaats van subdomeinen
 • Maak gebruik van interne links om uw website structuur te optimaliseren en de indexatie te verbeteren

Pagina’s indexeren voor technische seo

Een belangrijk onderdeel van technische SEO is ervoor zorgen dat alle pagina’s van uw website geïndexeerd zijn door zoekmachines. Als pagina’s niet geïndexeerd zijn, kunnen ze niet verschijnen in zoekresultaten, wat resulteert in een lagere ranking in zoekmachines.

Om ervoor te zorgen dat alle pagina’s van uw website geïndexeerd zijn, kunt u een sitemap maken, uw robots.txt-bestand bijwerken en duplicate content oplossen. Door deze stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw website volledig geïndexeerd is door zoekmachines.

Checklist pagina’s indexeren voor technische seo:

 • Maak een XML sitemap en voeg deze toe aan Google Search Console om het crawlen te verbeteren.
  Een XML sitemap kan je gratis laten maken op: XML-sitemaps of via een gratis seo plugin zoals Yoast of AIOSEO.
 • Werk uw robots.txt-bestand bij om zoekmachines te helpen bij het indexeren van uw website
 • Maak gebruik van canonical tags om duplicate content problemen op te lossen

Zoekwoord optimalisatie hoort ook bij technische seo

Een andere belangrijke factor in technische SEO is zoekwoorden optimalisatie. Door zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken op uw website, kunt u uw ranking in zoekmachines verbeteren.

Technische seo zoekwoorden analyse

Om zoekwoord optimalisatie te bereiken, kunt u zoekwoorden gebruiken in uw titels, subkoppen en inhoud. Het is echter belangrijk om dit niet te overdrijven, omdat zoekmachines kunnen afstraffen voor te veel zoekwoorden. Je kunt hier meer overlezen in ons artikel over zoekwoorden analyse & onze handleiding voor SEO teksten schrijven.

Technische seo de conclusie

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachine-optimalisatie. Door de juiste stappen te nemen om uw website te optimaliseren voor technische SEO, kunt u uw ranking in zoekmachines verbeteren en meer verkeer naar je website krijgen. En laten we eerlijk zijn. Dat willen we allemaal. Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel. Heb je nou hulp nodig of besteed je het liever uit aan een specialist. neem dan contact met ons op.

Laat ons het mogelijk maaqen

Heb jij een project waar wij ons in vast kunnen bijten? Laat het ons weten! Onze handen jeuken om te kijken wat wij mogelijk kunnen Maaqen.

4.9

/5

4.9/5

Google

Bel ons

Mail

Maak een bel afspraak